Sanayi Sicil Belgesi
Sanayi Sicil Belgesi, sanayi işletmecilerinin alması zorunlu bir belgedir (6948 sayılı yasa). Bu işletmecilerin/sanayicilerin belge almaları ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kontrol edilen sanayi siciline kayıt olmaları gerekmektedir.
24 Nisan 1957 tarih ve 9593 sayılı Resmi Gazete'de 6948 sayılı kanunla yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayi Sicil Kanunu'nun 1. maddesinde sanayi işletmeleri, sanayi işleri ve sanayicilerin tanımı şu şekilde yapılmıştır: Bir maddenin şekli ve vasfı, bazı makine, cihaz ve aletler ile ya da tamamen el gücüyle değiştirilip işleniyorsa, bu işlemlerin yapıldığı yer sanayi işletmesi, bu işleri yapan ve buraları işletenler ise sanayicidir. Aynı kanunda tekrardan, "sürekli bir şekilde ve seri olarak onarım yapan kuruluşlar, elektrik ya da diğer enerji üreten santraller, gemi yapımı gibi büyük şantiyeler ile bilgi teknolojisi ve yazılım konusunda üretim yapmakta olan işletmeler de bu tanımın içerisine dahil edilmektedir. Bütün bu kanunlar kapsamında, sanayi kuruluşu statüsüne dahil edilmiş olarak iş gören her türden işletmenin, Sanayi Sicil Belgesi alması ve bu belgeyi bulundurması yasal olarak bir zorunluluk haline getirilmiştir.
Belgenin geçerlilik süresi 2 yıldır ve bu süre sonunda İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından vize alınması gerekmektedir. Bunun için belirli kurallara uyulmalıdır: Vize işlemi sadece elektronik ortamda yapılır ve belgenin düzenli olarak (2 yılda bir) vize alması gerekir.Vize almış Sanayi Sicil Belgesi bilgilerinin güncel olması gerekmektedir. İstenmekte olan bu bilgiler Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri tarafından işletmeye ait olan son bir yıllık bilgileri ile karşılaştırılarak kontrol edilecektir.
Vize işlemlerini yapmayan sanayiciler için herhangi bir cezai yaptırım bulunmamaktadır. Ancak, süresi içinde vize edilmeyen belgeler kanunen geçersiz sayılacaktır. Bu sebepten dolayı, ilgili sanayi işletmeleri, Sanayi Sicil Belgesine sahip olunması sayesinde kazanılacak olan hak ve avantajlardan faydalanamayacaktır.
Avantajlarına Örnek ;
KDV'den muaf olmanın avantajı; Sanayi Sicil Belgesine sahip işletmeler yeni makine ve teçhizat alımlarında KDV istisnasına tabidir.
Yerli Malı Belgesi sahibi olabilmek için Sanayi Sicil Belgesi önkoşuldur. Yerli Malı Belgesi ayrıca işletmelere kamu ihalelerinde fiyat avantajı sağlamaktadır. Bu kapsamda Sanayi Sicil Belgesi bu fiyat avantajı için en önemli belgelerden biridir.
Sanayi Sicil Belgesi sahibi işletmeler TÜBİTAK, KOSGEB, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi kuruluşlar tarafından sağlanan destek ve teşviklerden yararlanabilmektedir.